cserepeslemez

Ha tavasz, akkor tetőcsere!

Az első tavaszi napsugarak meghozzák a lakásukat felújítani vágyók kedvét otthonuk szépítésének, hiszen ebben az időszakban a legmegfelelőbb az időjárás a kinti munkáknak.

Az első lépés, ha valaki tetőcserén, vagy felújításon gondolkozik, az az, hogy hagyományos cserép, vagy cserepeslemez kerüljön a tetőre? Segítségként most az agyag és a lemez cserepek közötti összehasonlításról essen pár szó.

A tetőcserepek népszerűsége.

A tetőcserép a világ egyik legrégebbi tetőfedő anyaga. Már ötezer évvel ezelőtt is használták, azonban a modernizáció során egyre újabb és újabb anyagokkal kísérleteznek az iparosok.

Lemezcserép

A lemezcserepek egyik nagy előnye, hogy hosszú távon is stabilak és tiszták maradnak. Sima felületüknek köszönhetően nem tapad meg rajtuk olyan mértékben a moha és a szennyeződés, mint a hagyományos égetett cserepeknél, így nem is igényelnek annyi karbantartást. Könnyedén ellenállnak a tűz, jég és szél hatásainak megfelelő telepítés esetén persze. Emiatt nagyon fontos, hogy a megfelelő bádogos szakember segítségét vegyük igénybe.

Felhelyezésük könnyű súlyuk, és – főleg a moduláris cserepeslemezek használatával – sokkal egyszerűbb. Mivel méretre vághatók, így a felszerelés is gazdaságosabb lesz. Masszív, erős szerkezetek hozhatóak vele létre, amelynek egyetlen hátránya talán a hangosabb tetőszerkezet, de ez ma már megfelelő szigeteléssel könnyedén orvosolható.

Ne lepődjünk meg, ha a környék irigykedve nézi majd új tetőzetünket, hiszen a cserepes, – és tetőlemezek rengeteg színben kaphatóak, így az épület valóban személyiségünk tükre lehet.

Agyag tetőcserép

Mostanra már valószínűleg te is tisztában vagy azzal, hogy a cserepelemezek feltalálása a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta. De azért ne hagyd abba az olvasást anélkül, hogy tisztába ne kerülnél az agyag tetőcserepek előnyeivel és korlátaival is.

Az agyag tetőcserepeket öntött agyag égetésével állítják elő. A tetőcserepek sűrűsége két tényezőtől függ:

(1) a tetőcserepek melegítésének hőmérséklete, illetve a

(2) melegítés időtartama.

Az agyaglapok általában különböző színűek, például barna, sárga, vagy narancs színű. A természetes földes anyagok alternatívájaként zománcot adnak a gyártási folyamathoz. Ez teszi lehetővé, hogy bármilyen színű tetőcserepet készítsenek.

Ha zománcot permeteznek a csempére, mielőtt magas hőmérsékleten kiégetnék, akkor a kívánt színt keményen ráköt, ez pedig megakadályozza az elhalványulást vagy a hámlást.

Az agyagcserepek további előnye, hogy természetes anyagokból készül, amely lehetővé teszi a környezetbarát újrahasznosítást. Ez azonban lényegesen magasabb költséggel is számolni kell. Végül, fontos megjegyezni azt is, hogy a lemez tetőcserepektől eltérően az agyag cserepek törékenyebbek, így gyakran kell cserélni azokat.