gyógytorna

Gyógytorna Budapesten

Gyógytorna – sokan a szó hallatán azokra a tornagyakorlatokra gondolnak, amelyeket műtét vagy trauma után kötelezően a gyógyulása érdekében minden nap rendszeresen el kellene végeznie. Pedig a gyógytorna ma már lényegesen több annál, mint hogy egy gyógytornász mozdulatokat diktál, amit az érintettnek bizonyos ismétlésszámban el kell végeznie.

Gyógytorna – a fizioterápia legváltozatosabb ága, ami az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül

A gyógytorna Budapesten is rendelkezésére áll azon pácienseknek, akik mozgást érintő bármilyen problémával küzdenek. Előnye, hogy nemcsak a mozgatórendszerre van pozitív hatással, hanem más szervrendszerek (légzés, keringés) működésére is hat.

A gyógytorna szakosodása lehetőséget ad arra, a mozgást eszközként használja a kitűzött célok elérése érdekében. A gyógytornász ugyanis a személyre szabott mozgáson keresztül javítja, helyreállítja, fejleszti az érintett személy mozgásfunkcióit, illetve mérsékli a sokszor kínzó tüneteit. A mozgás egyben örömforrás is, emiatt egy célzottan összeállított, egyénre szabott mozgássor jól alkalmazható mind a megelőzés, mind a gyógyítás területén.

A gyógytorna előnyei

A gyógytorna olyan gyakorlatsorokból épül fel, ami könnyen elsajátítható és könnyen elvégezhető. A páciensek számára szakképzett gyógytornász állítja össze személyre szabottan, az alap problémák ismeretében. Az egyik leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás módszerként, az előnyei évtizedek óta ismertek.

Előnyei:

 • javíthatja vagy szinten tarthatja az állóképességet
 • komplex terápia, amivel sokféle sérülés, elváltozás és betegség pozitívan befolyásolható
 • növelheti az izomerőt
 • megelőzheti a további károsodást,
 • javíthatja az elvesztettnek hitt mozgásfunkciót,
 • optimalizálhatja az általános egészségi állapotot
 • csökkentheti a fájdalmakat
 • növelheti a csonttömeget
 • javíthatja az izomegyensúlyt és a koordinációt
 • ellazíthatja a merev, görcsös izmokat
 • segít az idegrendszeri folyamatok kontrollálásában
 • javíthatja az érzékelést és a testtartást
 • pozitívan befolyásolja a közérzetet

Milyen esetekben érdemes a gyógytornázni?

A gyógytornának elsősorban a különböző akut sérülések, és a műtétek utáni rehabilitáció során van jelentős szerepe. Ennek az az oka, hogy a különböző traumák után nagymértékben romlik a mozgásfunkció, amit minél előbb vissza kell állítani.

Ilyen trauma például egy bokaficam vagy egy térdműtét, esetleg ha valaki azzal ébredt, hogy beállt a nyaka, vagy a dereka, vagy sportolás közben meghúzódik az izma.

Miért fontos a személyre szabott kezelési stratégia?

Ahány páciens, annyiféle féle probléma, ami orvoslásra vár: lényegében emiatt kell rövid-, közép-, vagy hosszútávú rehabilitációs tervet kidolgozni és megtervezni a probléma típusától függően, hogy milyen célokat szeretnénk elérni és ahhoz milyen módon lehet eljutni.

Ezzel a személyre szabott protokollal lényegében lépésről lépésre meghatározzuk a gyógytorna folyamatát, amelynek során megakadályozhatóvá válik, hogy valaki műtét, vagy trauma után túl korán végezzen bizonyos mozgásformákat és ezzel a gyógyulását késleltesse.

Milyen szakirányai vannak a gyógytornának?

A gyógytornán belül szükség van arra, hogy több szakirány is létezzen, hiszen ezek segítségével kezelhetőek hatékonyan az egyes szervrendszeri problémák. Léteznek olyan neurológiai, a szív- és érrendszeri, vagy akár légúti problémák, amelyek speciális gyógytornával kezelhetőek, támogathatóak. Bár valamennyi szakterületnek megvan a maga sajátossága, de egy közös bennük: valamennyi a mozgást használja arra, hogy a szervezet egyensúlyát helyreállítsa.

Sport és gyógytorna? Igen!

Ahhoz, hogy valaki sportolni szeretne (mondjuk futóversenyeken indulni), dicséretes, de átgondolatlanul terhelve a szervezetét bizony csalódásokkal és kellemetlenségekkel teli. Komoly felkészülés szükséges ugyanis ahhoz, hogy a szervezet sportolásra alkalmas állapotba kerüljön. Ebben a gyógytornász sokat segíthet, a fokozatosság elvét követve ajánl gyakorlatokat.

Sajnos a gyógytorna sem gyógyít mindent

Van amiben a segít a gyógytorna és sajnos van, amiben nem. Korábban még szinte valamennyi mozgásszervi problémára gyógytornát “írtak fel”. Régen, ha valakinek fájt a dereka, akkor azt az izomgyengeségre fogták, annak ellenére is, hogy maga az izomgyengeség nem jár fájdalommal.

Ne gyógytornázz, ha már jól vagy!

Ennek több oka is van. A gyógytorna célja a sérülés utáni mozgásfunkció helyreállítása, ami ha megtörténik érdemes felhagyni vele. Kutatások szerint ugyanis az akut időszakban alkalmazott gyógytorna jelentősen lerövidíti a regenerációt, hosszútávon azonban hátráltathatja a gyógyulást, mert a pácienst betegségtudatban tartja. Ez pedig senkinek sem jó.

forrás: sherlockrehab.hu