használt elektromos autó

Használt elektromos autó külföldről: megéri, vagy nem éri meg?

Van egy autós réteg, akik mindig a legújabb modellekre vágynak, a cégek is automatikusan cserélnek pár évente, így a használt autó piacon is szaporodik az elektromos autó kínálat. Mivel a gyártók igen komoly garanciát vállalnak az új elektromotorokra, akkumulátorcsomagra, felvetődik a jogos kérdés, megéri e használtan vásárolni, mivel az új eautók még igen borsos árúak. A legolcsóbbak is bőven 6 millió felett vannak, de az átlag bőven 10 millió feletti árkategóriát képvisel.

Az elektromos autókban, nincsen váltó, nincsenek kopó szelepek, tömítések, hengerek, kipufogó, katalizátor és egy csomó olyan eszköz, ami a robbanómotoros típusoknál gyakran meghibásodik és igen költséges a szervizelése. A legnagyobb félelem az akkumulátorok élettartamával kapcsolatosak. Részben jogosan, hiszen a normál autóknál gyakran 2-3 évente kell új aksit venni.

Mi a helyzet az elektromos autó akkumulátorokkal?

Nos, ezekbe az autókba nem a normál gépkocsi aksik kerülnek, ez az árukban is megmutatkozik. Ráadásul van lehetőség egyes cellák cseréjére is. Amivel mindenképpen számolni kell, hogy az évek alatt csökken a hatótávolság. A komolyabb gyártók 8 év garanciát adnak az akkumulátorokra, így egy 2-3 éves modell esetén még jó ideig nem kell akkumulátor cserén gondolkodni. A hatótáv csökkenés sem olyan, mint egy tv távirányítónál, vagy elemlámpánál. Nagyjából 80%-os teljesítmény csökkenésre lehet számolni.

Amennyiben felújításra kerül az valóban zsebbe nyúlós lesz, több millióba is kerülhet. Nagyjából mint egy motor nagy generál, amire a benzinüzemű autóknál is sor kerül az előírt kilométer teljesítésekor. Ezek viszont kimaradnak az elektromos autók esetén!

A slusszpoén, hogy a használt elektromos autók ára sok esetben akár 50%-kal kevesebb lehet, mint az új modellek esetén! De ezek nem a használat miatt vannak, hanem a technológia váltások miatt, mint pl. az, hogy milyen elektromos autó töltő segítségével, mennyi idő alatt tudjuk feltölteni. A modern típusokat már nagy áram erősséggel, gyorsan is lehet tölteni, míg a régiek esetén ez mindenképpen több órás procedúra. Egy korszerű töltővel ráadásul spórolhatunk is. Lásd elektromos autó töltése mennyibe kerül

Használt elektromos autó külföldről, milyen szabályok vonatkoznak jelenleg?

  • Minden esetben kötelező a hatósági műszaki vizsga – érvényes külföldi műszaki vizsga esetén is!
  • Elektromos járművekre bizonyos feltételek teljesülése esetén regisztrációs adó és illetékmentesség jár!
  • Jelenleg egyes plug-in hibridekre is vonatkoznak az elektromos járműveknek járó kedvezmények, de ehhez a megfelelő okmányokat kell benyújtani már a műszaki vizsgálat során. Online előszűrés során megállapítható, hogy megkapja-e plug-in hibrid járműve a zöld rendszámot és vele járó kedvezményeket.