lumbágó

Gerincsérv vagy lumbágó: mi a különbség?

Azoknak a betegségeknek a diagnosztizálása különösen nehéz, amelyek ugyan azon a területen, egyaránt erős fájdalommal járnak, de a kiváltó ok nagyon is eltérő lehet. Gerincsérv vagy lumbágó? Ha komolyra fordul a dolog, forduljunk szakemberhez, ne kísérletezzünk.

Gerincsérv vagy lumbágó?

A két tünetegyüttes között számtalan különbség található, de ha röviden szeretnénk a két betegséget megkülönböztetni, akkor azt mondhatjuk, hogy a lumbágó izombántalommal függ össze, a gerincsérv pedig idegi eredetű. Ezért is érdemes tisztában lenni a gerincsérv tüneteivel.

Részletek a lumbágóról

De a dolog nem ennyire egyszerű, lássuk a részleteket. A lumbágó a hát alsó részén, a keresztcsont tájékán fellépő fájdalom, ami az ágyéki gerincoszlop mellett futó vastag hátizom erőteljes megfeszülésével jár. Kialakulásának leggyakoribb oka a gerinc fizikai megerőltetése, amely származhat aktív sportolás, nehéz fizikai munka, vagy akár csak egy rossz mozdulat eredményeként egyaránt. Gyakran valamilyen degeneratív, kopásos elváltozás is állhat a lumbágó hátterében – különösen idős korban.

Fiatal korban a lumbágó kialakulása izomhúzódás vagy valamilyen sérülés kapcsán jelentkezhet, de kapcsolódhat fejlődési rendellenességhez, gerincferdüléshez is. Fontos tudni, hogy ez a fajta derékfájdalom az arra hajlamosaknál visszatérhet, sőt, akár lelki okok miatt is előfordulhat.

A lumbágó szinte bármikor, bárkinél előfordulhat, ugyanakkor kis odafigyeléssel lecsökkenthető a megjelenésének a kockázata. A megelőzés első lépése a hajlamosító tényezők megszüntetése.

A lumbágó oka a gerincet mozgató és összetartó izmok, a támasztószövetek mikrosérülései, amelyek következtében gyulladás alakul ki. Pontosabb okát az esetek háromnegyed részében nem sikerül kideríteni, de más lehet a háttérben, mint olyan idegrendszeri tünetek, mint például a porckorongsérvnél.

A gerincsérvről röviden

A gerincsérv többnyire porckorongsérvet takar, ugyanis ezen a területen alakul ki leggyakrabban a fájdalom. Ez akkor jelentkezik, ha a porckorongok közötti zselés anyag leszakad, majd elmozdul a porckorongtól. Aztán a porckorong nyomja a mellette kilépő ideggyököt és ezzel okoz fájdalmat a betegnek.

Leggyakrabban deréktájon jelentkezik az a becsípődés, amely a tartósan helytelen testtartás miatt nagy terhelést ró a porckorongra. Ez okozza aztán a gerincsérv erős fájdalmát. A helytelen fejtartást, rossz testtartást érdemes elsősorban megszüntetni, ülő munkát végzők körében sajnos ez általános probléma.

A McKenzie módszer segítségével elsajátíthatjuk a helyes ülést, állást, gyógytornával megerősíthetjük a gerincstabilizáló izmokat. A már kialakult sérv állapotán sokat tud javítani ez a kezelési módszer.

Az mindenképpen feltűnő, hogy mind a gerincsérv, mind a lumbágó kialakulásánál nagy szerepe van a mozgásszegény életmódnak. Bizonyára vannak örökletes tényezők is, amelyek szerepet játszhatnak a tünetek korai megjelenésénél, de az életmód hatása mindenképpen meghatározó.