A hideg téli hőmérséklet, a szélsőséges időjárás és a sózott utakon való közlekedés miatt tavasszal járművünk extra gondoskodást igényel. Itt az idő, hogy búcsút vegyünk a téltől, és felkészüljünk a megváltozott időjárásban történő vezetésre. Ehhez adunk egy 5 pontos ellenőrzőlistát:

 Ütemezd be az olaj és az olajszűrő cseréjét.

A rendszeresen megtervezett olajcsere feltétele az egészséges motornak. Ahogy a motorolaj kenődik és hűti a motort, természetesen felveszi az esetleges szennyeződéseket is. Azonban minél tovább használod, ezen szennyeződések miatt egyre kevésbé lesz hatékony, és nem tudja megfelelően elvégezni a feladatát.  Ezért nagyon fontos a rendszeres olaj- és szűrőcsere. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy azt kell beírnod a Google keresőjébe, hogy. „autómentés Pest megye”. Szóval nem érdemes kockáztatni az olajcserével. Ha tavasszal elvégzed a műveletet, a téli karbantartásig biztosan nem lesz vele gondod.

  1. Vizsgáld meg és szükség esetén cseréld ki az akkumulátort.

Télen az alacsony hőmérséklet miatt az akkumulátornak teljes erőbedobással kellett dolgoznia, lassítva a kémiai reakciókat. A magasabb hőmérséklet esetén pedig az akkumulátor-folyadék párologhat, illetve felgyorsul a korrózió.

Valószínűleg nem szeretnél egy forró nyári napot az út szélén tölteni, míg megérkezik az sos autószállítás, mert megadta magát az akkumulátorod. Kerüljd el ezeket a kellemetlen pillanatokat, és ellenőriztesd az akkumulátort időben.

  1. Ellenőrizd a gumiabroncsok nyomását és a futófelületet, vagy válts nyári gumira

Amennyiben téli-nyári abroncsokat használsz, itt az ideje a cserének. A szervízben biztosan beállítják neked a megfelelő nyomást, illetve a futófelület mélységét is ellenőrzik. Négy évszakos abroncsok használata esetén pedig magad ellenőrizd ezeket az értékeket. Megfelelő futófelület nélkül az abroncsok nem tudnak tapadni az úthoz megfelelően, amely kontrollálhatatlanná teheti a járművet  nedves idő esetén, illetve csökkenti a fékezési képességét.

  1. Cseréld ki az ablaktörlő lapátokat és töltsd fel az ablaktörlő folyadékot.

Valószínűleg már nem végeznek olyan megfelelő munkát ablaktörlőid, mint a téli szezon kezdetén, hiszen keményen dolgozták végig az időszakot. Hónapokig küzdöttek a hóval és a jéggel. Készülj fel időben a tavaszi és nyári esőzésekre. Cseréld ki az ablaktörlő folyadékot is, hogy a megváltozott időjárás esetén is megfelelő kilátást biztosíts magadnak.

  1. Tisztítsd meg a fényszórókat, szükség esetén cseréld ki az izzókat is.

Amennyiben úgy érzed, nem látod megfelelően az utat éjszakánként, vagy neked van szükséged egy új szemüvegre, vagy autód fényszórójának egy alapos polírozásra. Tisztítsd ki belülről is őket és ellenőrizd az égők állapotát.

Amennyiben elvégzed ezeket a karbantartási feladatokat, sokkal biztonságosabban vághatsz neki az új évszaknak. Nem tart sokáig, mégis sok kellemetlenségtől megkíméled magad egy esetleges meghibásodás esetén, ami ezekkel a tippekkel elkerülhető lett volna. Széles utat!