Ipari folyadékhűtő típusok

Az ipari folyadékhűtők, ahogy a folyadékhűtők is általánosságban, valamilyen fajta folyadékot hűtenek, mely lehet víz, víz és glikol elegye vagy speciális esetekben akár olaj, vagy élelmiszeriparokban felhasznált folyadék. Ipari folyadékhűtők annyiban különböznek a normál, kisebb teljesítményű folyadékhűtőktől, hogy nagyobb hűtési igényt tudnak kiszolgálni, vagy több fogyasztót (végberendezést) tudnak ellátni.

Ipari folyadékhűtő elemei

A lehűtendő folyadékot, egy kompresszoros hűtőkör segítségével hűti; melynek a legfontosabb elemei: a kompresszor, a kondenzátor, az expanziós szelep, és az elpárologtató.

Ipari folyadékhűtők működése általánosságban

Legtöbb ipari hűtésnél, egy szivattyúval ellátott rendszer, vizet (vagy víz-glikol elegyet) keringtet a folyadékhűtő és a fogyasztó(k) között. A hideg folyadék, elvonja a hőt az adott helyből, és a meleg folyadék visszatér a folyadékhűtőbe. Minden ipari folyadékhűtő tartalmaz egy kémiai összetevőt, valamilyen fajta hűtőközeget. Azt, hogy milyen fajta hűtőközeggel/hűtőgázzal dolgozik egy folyadékhűtő, mindig a kért hőmérséklettől valamint az alkalmazott kompresszor fajtájától függően kell megválasztani.

A hűtési kör, alacsony nyomású folyadék/gáz keverék elpárologtatóba való belépésével kezdődik. A visszatérő, meleg víz vagy víz-glikol elegy, felmelegíti a hűtőközeget, így változtatva azt magasabb hőmérsékletű, de még mindig alacsony nyomású gázzá. Ez az alacsony nyomású gáz, belép a kompresszorba, ahol nagy nyomású gázzá „préselődik” és felforrósodik. Az így már nagynyomású és forró gáz belép a kondenzátorba, ahol a kültéri levegő, vagy kondenzvíz, elvonja a hőt tőle, hogy lehűtse azt nagynyomású folyadékká. A nagy nyomású folyadék ezután eljut az expanziós szelephez, amely szabályozza, hogy mennyi folyékony hűtőközeg jut be az elpárologtatóba. Ezzel a folyamattal megkezdődik a hűtési ciklus.

folyadekhuto mukodese

Ipari folyadékhűtők fajtái

A Mitsubishi Electric két fő folyadékhűtő fajtát különböztet meg:

  • Kompakt folyadékhűtő
  • Osztott rendszerű folyadékhűtő

Kompakt folyadékhűtők felépítése

Kompakt folyadékhűtő előnyei közé tartozik, hogy egyéb hűtőberendezés nélkül is képes ellátni feladatát, hisz nevéhez hűen, tartalmazza az összes szükséges kalorikus, hidraulikus és elektromos alkatrészt. Kompakt folyadékhűtőkön belül megkülönböztetünk, léghűtéses, szabadhűtéses és légcsatornázható folyadékhűtőket. Szabadhűtéses folyadékhűtőket olyan, általában technológia területeken használják, ahol az év 365 napjában és azon belül is 24 órában, hűtésre van szükség. Előnye, hogy az átmeneti (tavasz, ősz) és téli időszakban a kültéri levegővel közvetlenül tudja hűteni, vagy előhűteni a folyadékot. Ekkor a kalorikus hűtőkör időről-időre vagy teljesen kikpacsol – így takarítva meg energiát.

Osztott rendszerű folyadékhűtők felépítése

Az osztott rendszerű folyadékhűtő önmagában nem képes ellátni a folyadék hűtését, mivel szükség van további kiegészítő hűtőberendezésekre (kondenzátor, szárazhűtő, hűtőtorony, stb.) Általában, ezen folyadékhűtők alkalmazása akkor merül fel megoldásként, ha a megengedett zajérték alacsony az épületen belül, vagy esetleg nem lehetséges, a folyadékhűtő, tetőre történő telepítése. Osztott rendszerű folyadékhűtőkön belül megkülönböztetünk, vízhűtéses és kondenzátor nélküli folyadékhűtőket.

Folyadékhűtők betervezése, ára és karbantartása.

A megfelelő folyadékhűtő kiválasztásánál számos, az előbbiekben is említett tényezőt kell figyelembe venni. A legfontosabbak a hűtőteljesítmény igény pontos meghatározása, a lehető megfelelő hőmérsékletű hűtővíz kiválasztása, a berendezés telepítési helyének megtervezése, valamint egyéb működési körülmények és igények felmérése.

A folyadékhűtő bekerülési árát ezek a kiválasztási tényezők határozzák meg, így az legelőbb a tervezési folyamat során kerülhet meghatározásra. Általánosságban elmondható, hogy a legolcsóbb folyadékhűtők hozzávetőleg 500.000,- Ft + Áfa bekerülési költségtől indulnak és elérhetik a nettó 100 milliós nagyságrendet is.

A folyadékhűtők karbantartása kötelező (ugyanúgy, mint pl. az autók karbantartása is elengedhetetlen). A karbantartás feltétele a garanciavállalásnak. A karbantartás gyakorisága a folyadékhűtő felhasználási körülményeitől függ, de általánosságban évente 2-4 alkalommal ajánlatos szakemberrel átnézetni. A rendszeres karbantartásokkal gyakran megelőzhetők az esetleges meghibásodások (amelyek következhetnek nem tökéletes gyártásból, hibás telepítésből, nem megfelelő üzemeltetési körülményekből, stb. A karbantartással így a tulajdonos, az üzemeltető és beszállító is számos kellemetlen pillanattól és üzemkieséstől tudja magát megóvni.