Trapézlemez méretre vágása

Trapézlemez méretre vágása otthon: Így szabd a tetődhöz!

Manapság egyre több mindenhez használnak trapézlemezeket, főleg a ház körül. Legyen szó kerítésről, tetőfedésről, ez az anyag rendkívül strapabíró, könnyen méretre szabható, így remek alternatíva lehet az ház körüli burkolásra, építkezésre. A trapézlemez igen sokoldalúan felhasználható fém építőelem, amelynek vastagsága 0,35 és 0,75 milliméter között lehet. Időjárásálló, tartós, mindegy hogy beltéren vagy kültéren akarjuk használni. Már csak az a kérdés, hogyan vágható méretre otthon? Milyen megoldások léteznek erre?

Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ.

Mi a trapézlemez és milyen méretekkel rendelkezhet?

Az építőelem hidegen formázott acéllemez, amit a tartósság érdekében a legtöbb esetben horgonyzanak. Előfordulnak azonban műanyag, valamint vegyes bevonatos megoldások, attól függően, hogy kültéren vagy beltéren akarjuk felhasználni. A gyártók 12 és 25 mikrométer vastagságú védőborítással készítik őket. A trapézlemez négyzetméter ára bőven megengedi a kísérletezést, ennek köszönhetően egyre többen fedezik fel előnyös tulajdonságaikat.

A kiválasztás során fontos tudni, hogy a gyártók “K” betűvel és egy számmal jelölik a trapézlemez bordájának magasságát milliméterben kifejezve. A T10-as tehát 10 milliméteres bordamagassággal rendelkezik. A jó hír viszont, hogy a paletta nagyon széles, a méretek K10-től akár K35-ig is terjedhetnek attól függően, hogy milyen felhasználási területen akarjuk alkalmazni.

Milyen előnyös tulajdonságai vannak?

Tulajdonképpen számtalan pozitívuma van, ha valaki trapézlemezzel szeretne dolgozni. Amellett, hogy költséghatékony, hiszen adott négyzetméterre vetítve sokkal olcsóbb tetőfedő vagy kerítésépítő alapanyag, kis anyagi ráfordítással építkezhetünk vele. A méreteket igény szerint tudjuk megrendelni, így amikor beépítésre kerül sor, akkor alig keletkezik hulladék. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség vágásra. A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy ezt nagyon egyszerűen meg lehet tenni bármilyen fém vágására alkalmas eszköz.

Időtálló, hosszú élettartamának hála pedig az elemek cseréjére csak ritkán kell sort keríteni. Gyorsan beépíthető, az elemeket könnyen tudjuk a felülethez rögzíteni. Talán a legelőnyösebb tulajdonságuk, hogy jóval kisebb tömeggel rendelkeznek, egyszerűen szállíthatóak, emellett nem terhelik annyira a rögzítésre szolgáló szerkezetet, a tetőt, a kerítést tartó oszlopokat.

Végül, de nem utolsó sorban anyaguknak és a felületkezelésüknek hála kevésbé lesznek hajlamosak a szennyeződésekre, tisztításuk is rendkívül egyszerű. Nem úgy, mint az égetett cserép, a fa, vagy éppen a beton.

Hogyan vágható méretre?

A szabdalás több módon is történhet, attól függően, hogy milyen vastag anyaggal van dolgunk. Gyakran használnak hozzá kézi fűrészeket, főleg a vékonyabb típusok esetében, csupán arra kell ügyelni, hogy pontosan jelöljük meg a vágási vonalakat, figyeljünk rá, hogy a fűrészlap véletlenül se hajoljon el vágás közben. Hogy megkönnyítsük a munkát, használhatunk hozzá fűrészvezetőket, sablonokat, így a végeredmény pontos és precíz vágás lesz.

Másik megoldás az asztali körfűrész, ami akkor jöhet jól, ha nagyobb mennyiségű trapézlemezt kell elvágni. Amellett, hogy könnyebben dolgozhatunk vele, pontosabbak és hatékonyabbak, mint egy kézi fűrész. Még nagyobb vagy vastagabb anyagmennyiségnél viszont jó megoldást jelenthet még a daraboló gép, ami lehet szalagfűrész vagy lézeres vágógép, amelyek mindegyike pontos vágást biztosítanak a számunkra. A vágáshoz jól jöhet még a lemezvágó olló vagy a rezgőolló, de az esetleges vágási hulladékot mindig távolítsuk el a lemez felületéről.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy amennyiben nem építjük be rögtön az adott trapézlemezt, akkor a tárolási útmutató szerint, lehetőség szerint száraz és zárt helyre rakjuk. Az egymáson lévő lemezeknek ugyanis árthat a pára, ha nedvességet kap és nem tud megfelelően szellőzni, száradni, akkor sérülhet a bevonat, foltossá válhat, ami miatt a felrakást követően már nem lesz esztétikus a végeredmény.

Kép: https://pixabay.com/hu/photos/%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si-ablak-tet%C5%91-1772617/