csőtörés

Mit kell tenned csőtörés gyanúja esetén?

Egy csőtörés komoly kellemetlenséget okozhat otthonunkban, kárt okozva az ingatlanban és belerondítva a mindennapi rutinunkba. Akár egy fagykár, akár egy elöregedett vízvezeték-rendszer miatt következett be, fontos, hogy ne vegyük félvállról a dolgot és mielőbb kérjünk segítséget. Ebben a cikkben górcső alá vesszük, hogy miért olyan veszélyes egy csőtörés, és mit kell tenni, ha megszólal bennünk az első vészcsengő.

Honnan tudhatjuk, hogy elérkezett a csőtörés javítás ideje?

A leggyakoribb jelek a következők:

  • Látható vizesedés például a padlón, nedves falak vagy mennyezet.
  • Szokatlan sziszegő vagy csörömpölő hangok a vízvezeték-rendszerből.
  • Megnövekedett vízszámla, hiszen a víz folyamatosan szivárog valahol.
  • Mindent átható csatornaszag.
  • Alacsony víznyomás.

A csőtörés javítás elhalasztása súlyos károkat és potenciális biztonsági kockázatokat tartogathat, valamint hosszú távon magasabb javítási költségeket eredményezhet. Egy profi vízvezeték-szerelő szakértői szemmel méri fel a helyzetet, és a lehető leghamarabb elvégzi a szükséges teendőket. A Dénes Építőipari Kft.-nél például rapid szolgáltatással veszik le az ügyfelekről a terhet, így akár hétvégén vagy az éjszaka közepén is útnak indulnak hozzánk!

Mit tehetünk a szakember megérkezéséig?

A csőtörés végső soron szerkezeti sérüléseket, tönkrement bútorokat stb. eredményezhet. Mindemellett balesetveszélyes körülményeket is teremthet, például csúszós padlót, ami biztonsági kockázatot jelenthet a bent lakók számára. Éppen ezért minél előbb zárjuk el a vízellátást!

Bizonyos esetekben a csőtörés elektromos veszélyeket is okozhat. Ha a víz érintkezik az elektromos csatlakozó aljzatokkal vagy vezetékekkel, áramütés vagy tűzveszély is fennállhat. Ez különösen akkor igaz, ha a vízkár olyan helyeken következik be, ahol az elektromos vezetékek vagy konnektorok szabadon vannak, például az alagsorban vagy a garázsban. Ennek elkerülése érdekében azonnal kapcsoljuk ki az áramot!

Amíg a szakember megérkezésére várunk, próbáljunk meg minél jobban elpakolni az útból, az akadálytalan és zavartalan munkálatok megkezdéséhez! A Dénes Építőipari Kft. munkatársai például 1 óra alatt kiérkeznek a helyszínre, és velük a csőtörés javítás a legrövidebb idő alatt, de maximum 12 óra alatt elvégezhető. Mindemellett pedig a visszajavításokat is elvégzik, így eredeti állapotban kapjunk vissza fürdőszobánkat, otthonunkat.

Hogyan valósul meg a csőtörés javítás?

A javítás munkafolyamata mindig a probléma forrásának felderítésével kezdődik meg. Ez sajnos nem egyszerű folyamat egy laikus számára, hiszen a vízvezetékek a padló alatt, falak mögött stb. futnak, így láthatatlanok a szem számára.  Egy profi vízvezeték-szerelőnek azonban megvannak a módszerei ahhoz, hogy pontos csatorna diagnosztikát végezzen. A Dénes Építőipari Kft. munkatársai például a csatorna kamerázás ígéretes módszerével kukkantanak bele a csövekbe, így bontás nélkül képesek megállapítani a sérülés helyét.

A probléma helyének feltérképezése után pedig elkezdődhet a tényleges munka. Ez magában foglalhatja a csőszakasz cseréjét, egy kötés forrasztását vagy egy sérült terület befoltozását. A csőtörés javítás befejezése után pedig visszakapcsolják a vízellátást, és tesztelik a rendszert, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az megfelelően működik, és nincs szivárgás.