mosogatógép

A mosogatógép és a környezetvédelem – Mosogass fenntarthatóan

Manapság szerencsére már egyre kevesebb embert kell győzködni arról, hogy mennyivel környezetkímélőbb a mosogatógép használata, mintha minden egyes edényt kézzel suvickolnánk el. Ahogy azonban mondani szokás, a „Jó pap is holtig tanul”, így a következőkben sorra vesszük, hogy mik azok a sarokpontok, aminek hála fenntarthatóbb módon tudhatjuk le ezt a házimunkát.

Vásároljunk energiahatékony készüléket

Hiába a számtalan csilli-villi kényelmi funkció, ha nem valami takarékos a mosogatógép, igaz? Az energiaosztály azt mutatja meg, hogy a készülék mennyire hatékonyan (vagy nem hatékonyan) használja fel az erőforrásokat, legyen az elektromos áram vagy víz. A kiváló besorolást kapó Miele mosogatógép például rendkívül környezetkímélő, ami akár 30%-kal kevesebb energiafelhasználást jelent a normál készülékekhez viszonyítva. Az efféle masinák emellett gyakran olyan okos funkciókkal vannak felruházva, mint például a szennyeződés-érzékelő ciklusok, a féltöltet opciók, valamint a gyorsmosási vagy ECO programok.

Pakoljuk be a mosogatógépet hatékonyan

Ha telezsúfoljuk a készüléket, akkor össze fognak érni az edények, evőeszközök és kezdhetjük elölről a tisztítást. Ha pedig csak néhány darab gyűlt össze és félig üresen indítjuk el, akkor az meg minden, csak nem környezettudatos. Szerencsére azonban vannak már olyan készülékek, akárcsak a Miele mosogatógép, amit nyugodt szívvel üzemeltethetünk kisebb mennyiségű töltettel is, hiszen ehhez fogja igazítani a pontos vízhasználatot. Ezt tudja a Miele automatikus töltetfelismerés funkciója is.

Ügyeljünk a helyes mosogatószer-adagolásra

A legtöbb mosogatószer sajnos olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsak lehetnek a környezetre, nem beszélve arról, hogy pazarlásnak nézünk elébe, ha a kelleténél többet adagolunk a készülékbe. Ha nincs kedved matekozni a számokkal, akkor érdemes lehet olyan segítőt keresned, aki nemcsak, hogy optimális mennyiséget adagol, de a lehető legjobb időben teszi ezt meg az igazán hatékony tisztítási eredményért. Ilyen például a Miele mosogatógép modelljeibe épített AutoDos és PowerDisk nyerő párosa is, így garantáltan nem lesz több manuális adagolás = nincs többé pazarlás.

Használjuk a készülék öko-beállítását

A legtöbb modern készülék már rendelkezik ilyen-olyan öko beállítással, amelyek kevesebb vizet és energiát használnak, mint a normál mosási ciklusok. Amikor csak lehetséges, érdemes támaszkodni ezekre, hogy értékes erőforrást takaríthassunk meg és csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást. A Miele mosogatógép esetében például a vízfelhasználás 8,9 literre van korlátozva az ECO-programban, az áramfogyasztás pedig mindössze 0,67 kWh lesz, ami könnyen 0,05 kWh-ra csökkenthető, ha megújuló energiára váltunk a SolarSpar funkcióval. Ha pedig pontos kalkulációt szeretnél látni a várható fogyasztásról, akkor az EcoFeedback funkció lesz a legjobb barátod.

Felesleges az edényeket előöblíteni

Annak ellenére, hogy az edények előöblítése pazarló lehet, sokan még mindig azt gondolják, hogy ez feltétlenül szükséges. Az igazság azonban az, hogy elegendő, ha maximum a szemetesbe kaparjuk a nagyobb ételmaradékokat, hiszen a modern készülékek már rendkívül erős vízsugarakkal tisztítanak, sőt a Miele mosogatógép például 75°C-os, intenzív tiszítással is rendelkezik.