Fartlek futás

Fartlek futás, amikor a testmozgás egyben játékká is válik

Ennek a különleges edzésnek az atyja a svéd származású Göste Holmer volt, aki híres atléta lévén, saját módszereit ötvözte az aerob edzés hatékony módszereivel. A fartlek futás lényegében különböző, hosszabb-rövidebb szakaszokra osztott futást jelent, ahol néha kocogunk, néha sprintelünk, néha közepes tempóban haladunk, sőt, sétálunk is!

A fartlek futás lényege éppen az, hogy az edzésben résztvevő lelkes alany ne tudja, mikor melyik rész következik, így improvizatív, véletlenszerű is egyben, ráadásul a különböző intenzitású szakaszok révén, a légzéstechnika is fejlődni fog, akarva-akaratlanul!

Igazán komplex, izgalmas, játékos, mégis dinamikus mozgásforma, ami megtanítja szervezetünknek, hogyan reagáljon a különböző erősségű igénybevételre, ezek drasztikus váltogatására és pozitív hatásaként így sokkal intenzívebben képes fejleszteni az izmainkat, égetni a felgyülemlett zsírréteget egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy a fartlek futás egyre több hű követőre tesz szert világszerte.

Sokan ötvözik az intervall edzéssel, a kettő között annyi a különbség, hogy az egyik kiszámítható sprint-pihenés szakaszokra oszlik, míg a fartlekben a meglepetésszerű, változatos mozgásformák közötti véletlenszerű ugrándozás adja meg a fartlek futás, mint mozgásforma sava-borsát, az izgalmakat a sportolóknak, résztvevőknek. Ezen kívül, rendkívül jó hatással bír az állóképességünkre, a teljesítményünket fokozza és a tüdőkapacitásunk is nőni fog a rendszeres fartlekezéstől. Tehát nincs más hátra, mint előre, fel az edzőcipőt és próbálja ki Ön is!