fakivágás

Emelőkosaras fakivágás, vagy fakivágás alpintechnikával?

A fák jóbarátaink, hiszen árnyékot adnak, megtisztítják a levegőt, oxigénnel látnak el minket, ráadásul egy szép zöldellő fa a szemünknek is kedves látvány. Ugyanakkor sokszor a szó szors értelmében a fejünkre nőnek, esetleg természetes életciklusuk végére érve már veszélyforást jelentenek. Ilyenkor nincsen más választás, ki kell vágni, ki kell vágatni őket.

A fakivágás módjának kiválasztása a következő lépés

A régi „klasszikus” fadöntése módszer a sűrűn beépített és lakott Budapesten csak elvétve lehet megoldás, így általában felülről lefelé haladva kell a fát lecsupaszítani, legallyazni és ha ez sem elegendő, akkor a törzset is apróbb darabokban kötelek, daruk segítségével leereszteni. Erre jelenleg 2 módszer létezik. Az fakivágás alpintechnika segítségével, vagy az emelőkosaras fakivágás. Mindkettőnek megvannak az előnyai és a hátrányai egyaránt.

Alpin favágás előnyei

  • nehezen megközelíthető helyeken, hegyoldalakban, belső kertekben is lehetséges
  • Egyszerűbb esetekben olcsóbb lehet, mint az emelőkosaras autó kivonulása

Emelőkosaras fakivágás előnyei

  • Ha a helyszín jól megközelíthető autóval, lényegesen gyorsabb a kivágás folyamata
  • Ha több fát kell kivágni, mindenképpen olcsóbb megoldás
  • Út menti fák gallyazására a legjobb módszer

Az összes szempont figyelembe vételével azt javasoljuk, először nézessék meg az emelőkosaras fakivágás árakat és a lehetőségeket, csak akkor forduljanak az alpintechnikához, ha a kosaras autóval nem tudnak hozzáféréni a kivágandó fához.