lavazza kávék

5+1 tipp a tökéletes kávé elkészítéséhez

Mi a jó kávé titka? Rengeteg hagyományos recept van, egyesek külön listákat írnak a helyes kávéfőzésről, másik odamennek egy Lavazza kávéautomatához és csak egy gombot kell megnyomniuk, a Lavazza kutatóinak és mérnökeinek szaktudása tökéletes minőségű kávét eredményez. Akik mégis a hagyományos, bonyolult módszert választanák, azoknak itt van 5 tipp a tökéletes kávé elkészítéséhez.

1. Ismerje meg kávéfőzőjét

  • Válassza ki a kávét és a darálást a készüléknek megfelelően.
  • A présedény teltebb kávét készít, mint a kávéfőző. A préselt kávé kávézsírt tartalmaz, míg nagy része a kávéfőző szűrőpapírjában marad.
  • Mindig tiszta és friss vizet használjon!
  • Ne feledje a helyes szűrési időt!

2. Válasszon ízlésének megfelelő kávét, pörköltet és őrlést

  •  A kávé fajtája és eredete olyan, mint a kávé. A finnek hozzászoktak a kifinomult arabica kávéhoz, például a robusta lendületet ad az eszpresszó keverékeknek.
  • A kávé ízét is befolyásolja a pörkölés. A finnek kellemesen savanykás, világos pörkölt kávét kóstolnak. A sötétebb pörkölés csökkenti a kávé savasságát és kiegyensúlyozza az ízét.
  • Válassza ki az őrlést a főzőberendezésnek megfelelően – az őrlés szintjét a kávécsomagokon ikonok jelzik.
  • Ön is őrölheti a kávét a babból egy kávédarálóval. A babból frissen őrölt kávé nagyon aromás! A legnagyobb élelmiszerboltokban található bolti darálóban a kávét a boltban lehet őrölni.

3. Helyesen adagolja ki a kávét

  • A kávé adagja a kávé minőségétől és a kívánt eredménytől függ. A szűrt kávé jó alapszabálya 60-70 g kávé / liter víz. Egy adag kávé 7 g.
  • Célszerű egy extra csésze kávét adagolni a présedénybe és a kávéskannába – „egyet a serpenyőbe”.
  • Adagoláskor kerülje a púpos méreteket. Ha túl sok kávét adagol, a szűrési idő lelassul, és a kávé keserű ízű lesz.
  • A szűrtkávék víz hőmérsékletének körülbelül 92-96 foknak kell lennie. A víznek soha nem szabad forrnia, hogy a kávé íze ne legyen égett.

4. Tartsa tisztán a kávéfőzőt

  •  Ne öntsön vizet a kávéfőzőbe kávékiöntőből, hanem külön víz kannával. A készülék belsejében lévő kávéskannából kávézsír tapad, amely a csővezetékbe égetve megkeseríti a kávét.
  • A kávéskannákat és a szűrőket minden használat után kézzel vagy mosogatógépben mossák, a szűrő és a serpenyő anyagától függően.
  • A kávézsírt legjobb lúgos tisztítószerrel, például szódabikarbónával tisztítani.
  • Ha meg akarja mosni a kávéfőző  „belsejét”, keverjen össze 3 evőkanál szódabikarbónát egy liter vízzel, és forralja fel a kávéfőzőn. Ezután forraljon fel néhányszor tiszta vizet a készüléken. Egy jó ökölszabály, hogy a vízkőmentesítést akkor kell elvégezni, amikor a szűrőpapír -csomag elfogy!

5. Tárolja megfelelően a kávét

  • A kávét mindig a saját csomagolásában tárolja.
  • Zárja le szorosan a csomagolást, hogy a levegő ne érintkezzen a kávészemekkel és az őrölt kávéval.
  • A kávét száraz helyen, hőtől és fénytől védve tárolja
  • Soha ne öntsön kávét másik csomagolásba, üvegbe, és ne hagyja nyitva a csomagot.