párna

Útmutató a tökéletes párna kiválasztásához

Megfelelő párnán alszol?

Mindannyian másként alszunk, és mindannyiunknak más-más igénye van, így ebből az következik, hogy különböző típusú párnákra lehet szükségünk ahhoz, hogy a legjobb éjszakai alvást biztosítsuk.

Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik párna a megfelelő a számodra, akkor kövesd az alábbi egyszerű lépéseket.

Ismerd fel a kedvenc alvási pozíciódat.

A legtöbbünknek van egy alvási pozíciója, amelyet felveszünk és általában egész éjszaka tartunk. Lehet, hogy nem veszed észre, de az a testhelyzet, amelyben szeretsz aludni, nagymértékben meghatározza, hogy milyen párnán kell aludnod, vastagsága és szilárdsága szempontjából.

Tudod, hogy általában melyik testhelyzetben alszol?

Ha nem vagy biztos benne, tölts el néhány éjszakát azzal, hogy odafigyelsz arra, hogy milyen testhelyzetben alszol el, és milyen pozícióban ébredsz fel. Ha ez nagyrészt ugyanaz a helyzet, akkor tudni fogod, hogy az a pozíció, amelyben az idő nagy részében alszol. Ha mindig más, az sem probléma van. Számodra is van megfelelő párnatípus.

Íme a négy fő alvási pozíció és a hozzájuk illő legjobb párnatípusok:

Hason alvó – Ha a hasadon fekszel, fejjel oldalt, akkor keress egy viszonylag lapos, puha párnát, vagy ne használj párnát. Ennek az az oka, hogy nyakadat a gerinceddel egy vonalban kell tartanod annak érdekében, hogy elkerüld a nyaki fájdalmakat és a testtartási problémákat. A vékonyabb párnák segítenek, hogy az éjszaka folyamán megerőltesd a nyakadat.

Háton alvó – Ha hanyatt szeretnél aludni, célszerű egy közepes vastagságú és keménységű párnát választanod. Ha a párnád túl vastag, akkor a fejed kényelmetlen szögben tolódik előre, ha pedig túl vékony és puha, akkor túlságosan hátra süpped a matrac felé. Közepes vastagságú párnát kell választanod, amely megtartja a nyakadat és a gerincedet a kényelmes alvás érdekében.

Oldalsó alvó – Ha az oldaladon alszol, ami az egyik leggyakoribb pozíció, akkor vastag és szilárd párnára lesz szükséged, hogy megtámassza a nyakadat, és megfelelően illeszkedjen a gerincedhez. Ha a párnád túl puha, a nyakad és a fejed nagyon természetellenes szögben fekszik a gerincedhez képest, és nyaki fájdalmat okozhat.

Vegyes alvó – Ha azon kapod magadat, hogy egész éjszaka mindenféle testhelyzetben alszol, válassz egy meglehetősen puha, közepes vastagságú párnát. Ez lehetővé teszi, hogy kényelmesen tudj maradni különféle pozíciókban, és a párna minden szögből megfelelő támaszt biztosít.

Válaszd ki a megfelelő tölteléket: Toll vagy mikroszálas?

Most, hogy tudod, milyen vastagságra és szilárdságra kell törekedned, itt az ideje, hogy megvizsgáld a párna tölteléket. A töltelék némileg meghatározza, hogy milyen vastag és szilárd a párnád, ezért nagyon fontos, hogy ez megfelelő legyen.

A tömés kiválasztását a személyes preferenciák, az allergia és az ár is befolyásolja. Íme a párnatömések négy fő típusa és tulajdonságai:

Szintetikus mikroszálas párnák

A mikroszálas párnák kiválóan alkalmasak asztmában vagy allergiában szenvedő alvók számára, mivel hipoallergének a tisztán szintetikus üreges tömésekkel. A mikroszálas párnák különböző vastagságban és keménységben is kaphatók, így megtalálhatod az alváspozíciódhoz tökéletesen illő párnát. A szintetikus párnák általában, olcsóbbak, mint a gyapjú vagy tollpárnák.

Gyapjú vagy pamut párnák

Egy másik nagyszerű választás a súlyos allergiában szenvedők számára: a pamut- és gyapjúpárnák ellenállnak a penésznek és a poratkának, és természetesen nagyon puhák. A gyapjúpárnák azonban általában meglehetősen vastagok és kemények, így nem biztos, hogy ezek a legjobb választások a számodra, ha hasi alvó vagy. Természetes szálaik miatt a gyapjú és pamut párnák általában magasabban vannak az árskálán, mint a szintetikus termékek.

Liba- és kacsatoll párnák

A kacsa- és libatoll párnák általában a legfényűzőbbek, ezért a legdrágábbak közé tartoznak a piacon, ezért ezt mindenképpen vedd figyelembe. Mivel tele vannak kacsák és libák belső tollazatával, ezeket a párnákat érthető módon gyakran kerülik azok, akik állatallergiában és asztmában szenvednek. Ha azonban nem szenvedsz allergiától, ezek a természetes párnák kiválóan alkalmasak arra, hogy különböző szintű támogatást nyújtsanak, emellett nagyon puhák és légáteresztőek.

Memóriahab párnák

Ha nyak- vagy vállfájdalmaktól szenvedsz, a memóriahabos párnák nagyon hasznosak lehetnek abban, hogy kényelmesen érezd magadat alvás közben, mivel szilárdan megtámasztják a nyakadat. A memóriahabos párnák fő hátránya, hogy a hab nem nagyon lélegző, de a megtámasztási szintje miatt különösen kényelmes választás lehet az oldalt alvók számára.

Védd a párnáidat – párnavédők

Ha megtaláltad az ideális párnavastagságot, szilárdságot és tölteléket, érdemes a párnákat jól védeni. Annak érdekében, hogy tisztán és kiváló állapotban tartsd őket, használj párnavédőt, amely megvédi párnáidat az izzadságtól, a testolajoktól, a hajtermékektől és a nyáltól.

Vásárolhatsz hipoallergén párnavédőket, ha allergiában szenvedsz, vagy egy csipetnyi luxusra vágysz a szuper puha egyiptomi pamut párnavédőkkel. Bármelyik típust is választod, ügyelj arra, hogy a párnavédőket rendszeresen cseréld és mosd ki, hogy minden friss és higiénikus maradjon.

Nem csak párnavédőket használhatsz. a megfelelő ágyneműhuzat szintén kiváló védelmet nyújt a párnáidnak.

Figyelj arra, mikor cseréled le a párnáidat

A megfelelő párnák megléte egy dolog, de ugyanolyan fontos tudni, hogy mikor kell cserélni őket. Nem minden párna élettartama egyforma, és amint elkezdenek megereszkedni, többé nem nyújtják a szükséges támaszt, vagy ugyanolyan szintű kényelmet.

Honnan tudhatod tehát, hogy a párnát cserélni kell? Bolondbiztos trükk, ha egyszerűen a karjodra helyezed a párnát. Ha merev marad és megtartja a formáját, akkor is teljesen jó bevágásban van. Ha azonban megereszkedik a karod fölött, ideje lehet kicserélni.

Ha éppen abban a szakaszban vagy, hogy ki kell cserélned a párnáidat, vagy ha rájöttél, hogy nem megfelelő párnát használsz, a Cool Market webáruház itt van, hogy segítsen. Böngéssz kínálatunkban, és találd meg a tökéletes terméket.